top of page
beeldhouwster

Beeldhouwen is voor mij een reis door mijn gevoelens en emoties. Intuïtief kies ik een steen. Ik weet nooit vooraf wat het zal worden, ik volg mijn gevoel met veel respect voor de steen. Ik probeer 'dat' uit de steen te halen wat er reeds in zit. Het is steeds een worsteling, mijn worsteling, door telkens weer op het punt te komen dat ik moet loslaten en mij niet mag vasthouden aan een bepaalde vorm, mijn vorm. Eens die worsteling voorbij ga ik mee in de steen, ik geef mij over, ik laat mij als het ware leiden en zie... Ik krijg de mooiste geschenken, geschenken van verbinding

Met dank aan mijn lerares Dominique D'haese www.lieregaard.be

​

​

INTERVIEW

van Charlotte Backelandt met Maureen Thienpont

​

Inleiding

​

Via de site www.kunstiggavere.be, van de gemeente Gavere, de gemeente waarin ik woon,  kwam ik in contact met Maureen Thienpont. Na het bekijken van de verschillende kunstenaars en hun werken, koos ik voor Maureen. Haar werk sprak me het meest aan, het was mooi en duidelijk met hart en ziel gemaakt. Via haar website kon ik haar contacteren. Ik stuurde haar een mail en kreeg al vrij snel een antwoord.

Op 3 november 2016 ontmoette ik Maureen voor het eerst. We hadden afgesproken bij haar thuis.  We hadden elkaar nooit eerder ontmoet ondanks we in dezelfde gemeente wonen. Vanaf het begin dat we elkaar ontmoetten voelde ik me welkom. Maureen is een zeer aangename en vriendelijke vrouw.  Er ging dus zeker en vast een goede sfeer in de lucht!

​

De Kunstenaar

​

Maureen Thienpont is een 60-jarige beeldhouwster uit Gavere. Volgens haar is beeldhouwen een reis doorheen haar gevoelens en emoties. Intuïtief kiest Maureen een steen, ze weet vooraf niet wat eruit zal komen. Ze volgt haar gevoel met veel respect voor de steen en probeert telkens ‘dat’ eruit te halen wat er reeds in zit. Haar manier van werken omschrijft ze als “intuïtief, creatief en met hart en ziel".

Maureen is iemand die met veel passie werkt en daardoor is ze ook enorm verbonden met haar werken. Volgens de kunstenares zou de wereld er stuk beter uitzien als we meer met ons hart zouden spreken, werken en leven. Een bezoekje bij haar thuis is altijd mogelijk, je kan er haar werken bekijken en een kijkje nemen in haar atelier.

​

Het gesprek

​

Hoe bent u erachter gekomen dat u talent heeft voor beeldhouwen?     

​

Eigenlijk heb ik die genen geërfd van mijn vader. Op de lagere en secundaire school blonk ik uit in plastische opvoeding. Ik merkte dat ik creatief was op veel vlakken. Wanneer ik bijvoorbeeld in de natuur wandel, word ik geïnspreerd om van alles te maken. In de bakkerij van mijn ouders vond ik het fantastisch om de etalage te maken per seizoen en per thema. Die creativiteit uitte zich uiteindelijk een beetje in alles, zoals bijvoorbeeld het inrichten van ons huis, aanleg van de tuin enz…

Vijftien jaar geleden leerde ik Dominique D'haese van het atelier Lieregaard in Gent kennen en zij heeft mij in contact gebracht met beeldhouwen en kleien . Sindsdien is de creativiteit nog veel sterker geworden. De creativiteit was altijd al aanwezig in mij, maar toen ik het beeldhouwen ontdekte, kon ik mij daarin het beste uitten.

 

Ziet u beeldhouwen als een beroep of eerder als hobby?

​

Maximum als bijberoep, omdat ik periodes heb waarin ik echt geen zin of inspiratie heb om te beeldhouwen. Soms heb ik enorm veel nood aan rust en leegte om daarna terug volop te kunnen beeldhouwen.  Wanneer beeldhouwen uw beroep wordt, zou ik waarschijnlijk teveel druk voelen en dan verlies ik de pure intuïtie en verbondenheid. Dan moet het echt vanuit mijn hoofd komen en dat lukt mij niet.

 

Hoe vaak gaat u beeldhouwen?

​

Ik beeldhouw hier thuis, vooral in periodes. Meestal een paar uur enkele dagen per week. Maar er zijn ook maanden waarin ik gewoon niet beeldhouw. Elke maand ga ik sowieso één keer naar het atelier in Gent, omdat dit altijd zeer inspirerend is. Ik ben dan samen met mensen die allemaal dezelfde passie delen en aldus elkaar inspireren.

 

Heeft u een opleiding gevolgd of wat is uw achtergrond als kunstenares?

​

Ik heb geen opleiding gevolgd, maar in het atelier Lieregaard heeft Dominique mij al doende leren kappen. Zij heeft er vooral voor gezorgd dat ik zelf ontdek wat er in mijzelf zit om dat dan naar buiten te brengen. Een technische opleiding heb ik nooit gehad, maar als ik even vastzit, kan ik nog terecht bij Dominique.

 

Op uw website zag ik dat u vooral met steen werkt en enkele kunstwerkjes hebt uit klei. Waarom hebt u gekozen voor deze materialen?

​

Toen  Dominique mij voor het eerst vroeg of ik het zag zitten om een beeldhouwcursus bij haar te volgen, dacht ik dat “in stenen kappen” niks voor mij zou zijn. Het was naar mijn menig veel te zwaar en dat was echt het laatste wat ik in mijn gedachten had. Boetseren in klei leek me wel een leuk idee, dus werd ik uitgenodigd in haar atelier om te kleien. Eenmaal ik daar was, mocht ik toch eerst even proberen om te kappen in een steen. Ik ben eraan begonnen en ik kon niet meer stoppen. Iets wat ik nooit had verwacht!

 

Toen ik een kijkje nam in uw portfolio, zag ik ‘de mens’ vaak terugkeren. Is dit uw centraal thema? Waarom hebt u dit thema gekozen?

​

Aangezien ik nooit weet wat er uit mijn steen zal komen, heb ik niet echt een centraal thema. Het klinkt misschien heel raar, maar voor mij heeft elke steen al iets wat erin zit en het enige wat ik doe, is dat wat erin zit, eruit halen. Als ik probeer om iets uit een steen te kappen wat mij opgedragen wordt, wringt het, de steen leent er zich niet toe en aldus werkt het niet. Als men mij bijvoorbeeld zou vragen om een dolfijntje uit een bepaalde steen te kappen , dan lukt me dat niet.

Meestal begin ik met het “opkuisen” van de steen, m.a.w. de buitenkorst verwijderen. Op sommige plaatsten voel je dan dat de steen hard of zacht is. Wanneer het zacht is kan ik er dus dieper ingaan waarbij er een eerste abstracte vorm ontstaat. Hier werk ik dan verder op en verfijn. Soms breken er grote of kleine stukken af die mij dan weer een andere richting geven, zo laat ik mij leiden. Vaak is het eindresultaat een verrassing en dat maakt het dan ook zo leuk!  De nieuwsgierigheid wat de steen zal brengen maakt mij enorm enthousiast.

 

Waar haal je de ideeën voor uw kunstwerken vandaan?

​

Vreemd genoeg ontstaan die op het moment zelf, ik heb nooit een idee vooraf. Er is wel iets wat ik ontdekt heb.  Als ik op vraag van iemand een beeld maak, met respect voor mijn manier van werken, zijnde mijn gevoel volgen, wordt er steeds een deel van die persoon in die steen weerspiegeld. Het klinkt raar, maar het is zo. Dit gebeurd telkens als ik werken maak voor anderen. Ik denk dat ik mij ergens onbewust afstem op deze mensen en zo tot een bepaald eindresultaat kom. Ikzelf merk daar weinig van tot de persoon zelf zegt wat hij/zij erin ziet. Het is ook zeer leuk, dat ik verzoeken krijg vanuit andere landen. Zo heb ik al werk gemaakt voor iemand uit Amerika, Italië, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk België.

 

Is kunst voor u een soort uitlaatklep?

​

Eerst was kunst hoofdzakelijk een ontdekking van mezelf, mijn weerstanden en worstelingen, maar vooral het loslaten, mij niet vasthouden aan een bepaalde vorm en mij overgeven aan het moment. Kunst is voor mij ook vrij spiritueel omkaderd, want kunst doe je met gevoel, met intuïtie en overgave, maar vooral met je hart.

 

Waar maakt u uw werken? Is dit hier bij u thuis of heeft u een atelier op een andere locatie?  

​

Hier thuis in mijn atelier en in het atelier Lieregaard in Gent. Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen.

 

Ik las op uw website dat u nooit vooraf weet wat u zal maken doordat je uw gevoel volgt met veel respect voor de steen. Maakt u dan nooit een schets vooraf?

​

Neen, helemaal nooit. Het is net dat, dat me een gevoel van enthousiasme en nieuwsgierigheid geeft. Doordat ik echt nog niet weet wat de steen zal brengen.

 

Ik heb ook gelezen dat u, dankzij beeldhouwen, de mooiste geschenken van verbinding krijgt. Wat bedoelt u hiermee?

​

Hiermee bedoel ik dat uiteindelijk alles met elkaar verbonden is, je kan het spiritueel noemen, maar zelfs in de fysica weet men dat alles energie is. Ik ben te weinig op de hoogte van fysica om hier verder op in te gaan, ik kan alleen mijn ervaring meegeven. Als ik mij verbind met de steen en ik geef mij  over, dan word ik één met die steen, dan geeft de steen mij het mooiste geschenk, het geschenk van verbinding.

 

Hoe zou u uw eigen werk omschrijven?

​

Ik zou hier heel veel dingen over kunnen zeggen, maar het komt erop neer dat mijn werken één voor één, geschenken van verbinding zijn.

 

Wanneer weet je dat je kunstwerk af is? 

​

Uit angst voor negatieve kritiek, zei ik soms dat mijn werk nog niet af was.  Dit had te maken met mijn angst voor afwijzing.  Nu heb ik daar geen last meer van.  Ik volg mijn gevoel en als het klaar is, is het klaar.

 

Wat is één van de hoogtepunten uit uw kunstenaarsbestaan?

​

Het maken van een kunstwerk voor een vrouw uit Parijs was zeker en vast een hoogtepunt. Vanaf het begin tot het einde was het een plezier om in die steen te werken, ik voelde mij gelukzalig. Toen ik haar de steen schonk, vertelde ik haar hoe leuk het was om eraan te werken, wat een vreugde en plezier het mij had geschonken. Ze zei me dat ze “toevallig” zelf ook een hele leuke tijd had en zich gelukkig voelde. Midden in de witte albast steen zit er een blauwe kern waarin een hartje afgetekend zit. Hoe mooi kan het zijn!

 

Van 19 tot 21 september 2016 nam u deel aan de groepstentoonstelling in CC De Zwaan in Nazareth. Waar kunnen we nu uw werken bekijken? Wanneer stelt u nog eens tentoon?

​

Wanneer je contact opneemt met mij, wil ik je altijd werken tonen bij mij thuis. De volgende tentoonstelling is volgend jaar, dan is er een kunstroute in Gavere en stel ik tentoon in de oude pastorij van Semmerzake. Verder kan je via mijn website zien aan welke tentoonstelling ik zal deelnemen.

 

Welke kunstenaars inspireren u?

​

Ik weet heel weinig over kunstenaars, tot mijn spijt, maar voor mij springen  Auguste Rodin, Camille Claudel en Constantin Brancusi eruit. Als ik hun beeldhouwwerken zie, word ik er onmiddellijk stil van. Ze zijn hemels en ontroeren mij heel diep.

 

Welk advies zou u aan jonge, beginnende kunstenaars willen geven?

​

Volg je hart en intuïtie maar vooral je enthousiasme! Doe het niet om beroemd te worden of belangrijk te zijn, maar uit liefde voor de kunst.

 

Tot slot zijn er nog enkele beweringen uit de mond van kunstenaars. Het zou heel fijn zijn, moest u uw mening over deze omschrijvingen met mij willen delen.

 

“Een gave of talent is niet genoeg, je moet ook een enorme wilskracht hebben.”

​

Ik zou het anders formuleren. Kunst laat je kennis maken met je diepste zelf,  als je dus die gave hebt en je werkt bijvoorbeeld als beeldhouwer, dan word je een stuk met jezelf geconfronteerd, dan kom je op weerstanden, delen van jezelf die je soms niet zo leuk vindt. Het is belangrijk om die te zien en te overwinnen. Wilskracht zie ik meer als iets uit het hoofd, je moet doordoen, je moet presteren, en je moet beroemd zijn. Dat is volgens mij niet de juiste manier van handelen. Ik zou het meer overwinnen noemen door je te laten bezielen om het even wat er ook gebeurt.

 

“Er is een groot verschil tussen kunst en creativiteit. Kunst is een individuele reflectie op de maatschappij en wel op die manier dat het een nieuwe betekenis kan geven aan de kijker. “

​

Zonder creativiteit kan je de kunst niet tot stand brengen, ze zijn sowieso met elkaar verbonden. Het verschil is, je kan creatief zijn in alles. Je kan bijvoorbeeld je bord mooi decoreren, maar je kan er ook een mooi kunstwerkje van maken. Met kunst probeer je eerder iets wakker te maken. Daar ben ik niet echt mee bezig, gebeurt dit toch dan is dat mooi meegenomen.

 

“Kunst kan de wereld redden als er genoeg esthetica gegeven wordt.”

​

Als je esthetica volgt , of met kunst bezig bent dan werk je meer met je gevoel en hart dan met je verstand. Tegenwoordig zitten we meer en meer in ons hoofd en is er minder en minder ruimte om bij dingen stil te staan en te luisteren naar ons hart. Men is vooral prestatie - en competitief gericht, wat soms van pas kan komen, maar ik ben ervan overtuigd dat het een hele goede zaak zou zijn mocht er ook in die wereld meer met gevoel en hart gewerkt worden. Esthetica is een mooie weg ernaar toe.

 

Volgens mij is kunst een uiting van je emoties en gevoelens, maar ook een manier om iets duidelijk te maken aan anderen. Wat is kunst voor u? Bent u akkoord met mijn definitie?

​

Ik heb niet de intentie om bij anderen iets wakker of duidelijk te maken. Als ik aan mijn beeld werk, dan ben ik gewoon met die steen verbonden en vol enthousiasme voor wat eruit zal komen. Geeft de steen achteraf een beeld of visie aan de buitenwereld, dan is dat mooi, maar dat was niet de reden waarom ik het werk maakte. Want wat is de definitie van kunst? Dat is volgens mij voor iedereen anders.

​

Appreciatie

​

Het werk van Maureen kan me zeker en vast smaken. Je ziet duidelijk wat haar beelden voorstellen en het is nooit ver gezocht. Ik ben iemand die niet echt met kunst bezig is, maar toen ik de verhalen rond Maureens werken hoorde, was ik enorm geboeid! Haar werken hebben één voor één een prachtig verhaal met soms zelfs een magisch kantje. Ze is voor mij een echte kunstenares die zich met veel plezier helemaal in de wereld van de steen inleeft.

Het was zeer fijn om Maureen te interviewen. Van het begin tot het einde voelde ik mij enorm welkom. Ze stond open voor al mijn vragen en beantwoordde ze allen zeer duidelijk en uitgebreid. Het interview verliep dus zeer vlot, het was leuk om naar Maureens vele verhalen te luisteren.

​

Slotbeschouwing

​

Eén ding staat vast, ik ben enorm blij dat ik Maureen ontmoet heb. Dankzij haar heb ik de mooie en ergens ook magische kant van kunst leren kennen. Haar prachtige verhalen hebben mijn ogen geopend, kunst kan wel degelijk een mooie betekenis aan iets geven.

Mijn houding over kunst is deels veranderd. Enerzijds vind ik nog steeds dat bijvoorbeeld een onbewerkt stuk hout, een gewoon stuk hout blijft en het niet echt kunst kan genoemd worden. Anderzijds sta ik wel meer open voor het verhaal of de uitleg die bij het kunstwerk past. Dit vond ik vroeger eerder een uitleg om sommige dingen toch op kunst te laten lijken, maar eens je er echt naar luistert, zit er soms wel wat in.

Toen ik op zoek ging naar kunstenaars, schrok ik van het grote aantal mensen dat hiermee bezig is. In mijn directe omgeving ken ik helemaal niemand die zo gepassioneerd is als Maureen. Het was super om iemand te leren kennen die met zoveel plezier over haar stenen sprak. Maureen is een vrouw met zeer veel levenservaring en passie waar ik zeker nog dingen van kan leren.

Maureen 1.jpeg
Maureen Thienpont sculptress

​​​​​​​Maureen Thienpont

bottom of page